Als het moet sleutel ik mee en pak ik de heftruck, dat doe ik het liefst.

Als het moet sleutel ik mee en pak ik de heftruck, dat doe ik het liefst.

Nieuwe collega's vinden is een uitdaging in deze krappe arbeidsmarkt. Het vasthouden van personeel is dan ook van groot belang. Hoe pakken ondernemers dat aan? Reinhard Reincke van Jörg Machines deelt zijn ervaring. 

Reinhard Reincke kocht in 2004 Jörg Machines. Onder zijn leiding groeide het bedrijf van 2 naar 15 medewerkers. De prettige werksfeer en het uitdagende werk zorgen ervoor dat mensen graag bij Jörg Machines werken. 

Reinhard: ‘‘We bouwen machines, dat is mooi werk, je bent met een eindproduct bezig. Bijvoorbeeld de lasersnijmachine die wij volledig bouwen, dat is echt een mooi product waar we als team aan werken.  Wij leveren totaalpakketten voor verschillende branches, het is veel maatwerk en elke keer weer anders. Ik denk dat de basis van werkplezier is, dat je je werk leuk vindt en dat je er enthousiast van wordt.

De sfeer is ook belangrijk, wij hebben een gezellig team en dat willen we zo houden. Als we iemand aannemen dan kijken we of diegene bij de club past. Collega’s mogen ook aangeven als ze iemand niet zien zitten, ik houd daar altijd rekening mee. Als team moeten we het samen doen. Faam Werkt speelt bij ons daarin een belangrijke rol.  Samen met Faam Werkt hebben we de afgelopen jaren ons team uitgebreid met de juiste mensen.

Het uiten van waardering is ook van belang. Ik weet dat ik van nature niet zo goed ben in het geven van complimenten, juist daarom let ik hier in mijn werk op. Het is goed dat mensen weten als het werk goed gedaan wordt, maar ook als het beter kan.

Wij zijn flink gegroeid, daardoor is mijn rol aan het veranderen. Ik moet meer loslaten en bezig zijn met hoe we dingen aanpakken. Het is goed om collega’s die verantwoordelijkheid te geven, daarmee creëer je saamhorigheid. Het is leuk om te zien dat dit een positief effect heeft. Soms wil de techneut in mij nog wel sleutelen. Als het moet sleutel ik mee en pak ik de heftruck, dat doe ik eigenlijk het liefst.’’


Meer lezen?
Lees Faam Magazine en laat je inspireren.